66 Sessió Web ‘Visualitzar dades per entendre i decidir’ amb Víctor Pascual – Síntesi i materials

Víctor Pascual (expert en visualització de dades)


Escolta’n el pòdcast!


La 66 Sessió Web ha suscitat molt d’entusiasme i interès. Aquests són els continguts més rellevants:

«La visualització de dades ajuda a entendre millor les dades. Facilita la comunicació (cap a la ciutadania) i la presa de decisions (a nivell de governança)».

«La transparència de dades no solament implica fer les dades públiques. Cal proporcionar visualitzacions que ajudin que els ciutadans entenguin les polítiques que s’apliquen i els seus resultats».

«Quan visualitzem dades el més important és mostrar les tendències i els patrons que ens ajuden a entendre què passa i per què passa. Els números en cru és el ‘menys important’ quan analitzem. Les taules no solen ser generalment una bona eina de comunicació».

«En l’àmbit d’una administració que avança cap a la digitalització, és vital augmentar les competències per treballar amb dades i fer-les servir. Sense una bona comunicació, la feina feta amb dades perd la seva capacitat transformadora».

«Les eines com PowerBI i similars són molt útils en un àmbit intern. Ara bé, cal dedicar recursos per implantar l’ús de les tecnologies web per fer visualitzacions que puguin ser responsives i accessibles».


Vídeo de la 66 Sessió Web publicat al canal Youtube de la SAFP:

Materials que ha elaborat el ponent per al seguiment de la 66 Sessió Web:

4 respostes a “66 Sessió Web ‘Visualitzar dades per entendre i decidir’ amb Víctor Pascual – Síntesi i materials

  • Hi ha una infinitat d’eines al mercat que ens poden ajudar. L’elecció dependrà dels coneixements tècnics que tingui cadascú. PoewrBI, Tableau i Google Data Studio són les més conegudes. Per a mi Tableau és la millor, tot i que és un tema de gustos i que també depèn de les necessitats de cada persona. DataWrapper també és molt bona per crear gràfics ‘no interactius’ que serveixin per comunicar unes dades molt concretes.

   No obstant això, m’agradaria remarcar que el més important és aprendre a visualitzar correctament les dades. Després de 12 anys fent classe puc afirmar que és una disciplina més difícil del que sembla. Cal posar atenció en molts aspectes (les preguntes que volem contestar, la qualitat de les dades, el tipus de gràfic que farem servir, els textos que acompanyen als gràfics, els colors, les eventuals interaccions…). Abans de posar-nos a treballar amb qualsevol eina, és important tenir clar com es visualitza correctament. Recomano donar una ullada a la Guia de Visualització de dades que vam escriure juntament per a Atenció Ciutadana de la Generalitat amb el Pere Rovira: https://gen.cat/guiavisdades .

   Per cert, si disposem d’aquests coneixements de visualització, per conjunts de dades no molt grans fins i tot Excel pot ser una magnífica eina també.

   Finalment, m’agradaria incidir en el missatge que totes aquestes eines són vàlides per fer-ne un ús intern. De cara a la ciutadania i a les persones que prenen decisions, crec que és important utilitzar desenvolupament web ad-hoc.

  • Tot dependrà dels objectius que tinguem, de la quantitat de dades de què disposem i dels nostres coneixements i les capacitats tècniques.

   No és el mateix preparar dades de 5 o 6 indicadors que fer còmputs amb grans volums de dades (com per exemple, recomptes de dades a les eleccions). En la gran majoria dels casos, ens trobem amb conjunts de dades que no són excessivament grans (diversos milers de files en un full de càlcul). En aquest cas, amb un bon domini de fulls de càlcul és possible que en tinguem prou. Una alternativa és treballar amb eines com R o llenguatges de programació com Python. Les dues opcions són prou bones. Tot i així requereixen d’amplis coneixements tècnics.

   En general, el que jo recomano és que tothom que treballi amb dades tingui una bona base matemàtica i estadística. Igual que amb la visualització en general, el més fonamental és conèixer la disciplina abans de ‘barallar-nos’ amb eines.

Fes un comentariCancel·la les respostes