Generant coneixement, MOLA – Conchita Navarro

Hem de reconèixer que la majoria de l’aprenentatge succeeix en grups en què la col·laboració és la font de creixement”. Ken Robinson

Què es MOLA?

MOLA (Masters On-Line en Acció) és una comunitat d’aprenentatge integrada per formadors interns que desenvolupen la seva docència en l’àmbit de l’Administració digital. El projecte MOLA neix d’una necessitat sobrevinguda: la d’haver d’afrontar la formació en línia a causa de la irrupció de la pandèmia. Cal dotar els formadors d’unes eines útils per fer la transició de la presencialitat a la formació en línia, i des de l’Oficina d’Innovació i Administració Digital (OIAD) s’impulsa l’edició d’una guia que convidi a la reflexió, la planificació i la consciència del nou entorn, i que alhora aporti eines suficients per empoderar els formadors, amb un format innovador, dinàmic i proper.

Pandèmia: noves necessitats i noves oportunitats

Durant els últims mesos de l’any 2019, l’OIAD va treballar amb l’EAPC per oferir la formació en la funció d’Administració digital dins del Catàleg d’activitats formatives de l’EAPC per al 2020. La formació seria impartida per formadors interns.

L’arribada de la COVID-19 i el confinament ens posa en un nou escenari no previst. La formació presencial es fa impossible. Després d’un primer moment d’incertesa (i superat el període de confinament), i preveient que la situació no canviaria durant un cert temps, vam apostar per reinventar-nos i oferir els cursos en línia. Calia, però, donar suport als formadors per tal d’afrontar aquest canvi metodològic i, sobretot, acompanyar-los en els dubtes i neguits que els causava la nova orientació de la docència que havien d’exercir.

Oportunitat de posar en marxa noves formes de treball i de gestió del coneixement.

La transformació de l’Administració pública tradicional en Administració digital comporta nous mitjans i una nova cultura organitzativa basada en noves formes de treball, amb protagonisme important de la col·laboració i les comunitats, i gestió del coneixement que aprofiti el talent intern.

L’edició de la guia per a formadors en línia es va encarregar a una empresa externa. En Terry McLean va fer de l’edició un procés col·laboratiu: les seves classes i reunions van conformar l’embrió del que després seria la comunitat d’aprenentatge MOLA.

La ràpida immersió dels servidors públics de la Generalitat en l’entorn Office 365 amb funcionalitats com el TEAMS i les videoconferències, van fer possible aquesta feina conjunta.

Primera fase: la guia metodològica MOLA.

El resultat d’aquesta col·laboració va ser una guia metodològica dinàmica, engrescadora i inspiradora que incideix en les necessitats detectades i que afavoreix que la formació en línia tingui el nivell de qualitat desitjat. La Guia per a formadors en entorns virtuals, a més d’aportar contingut en els mòduls que la componen, ajuda a la reflexió, aporta diversos materials multiformat, i és un bon instrument, tant per programar una activitat formativa en línia, com per solucionar dubtes i incidències puntuals. 

Neix també la idea de la constitució d’un grup estable i actiu de formadors, el grup MOLA (Masters On-Line en acció), creant un espai de comunicació, de transmissió de coneixement i compartició d’experiències. En definitiva, una comunitat formativa. 

Segona fase: la comunitat d’aprenentatge MOLA

En aquesta segona fase, que tot just ha finalitzat aquest mes de gener, hem avançat en la consolidació del grup com a comunitat d’aprenentatge. 

Els objectius que ens vam proposar en aquesta fase van ser:

• Seguir aprofundint en els coneixements necessaris per convertir-nos en un grup de formadors altament qualificat per impartir formació en línia.
• Consolidar aquesta xarxa o comunitat d’aprenentatge. 
• Establir les regles del joc del grup que garanteixin un funcionament autònom, autosuficient i de qualitat. 

Amb la idea de seguir amb la comunitat d’una manera més autònoma, s’ha treballat en les regles del joc que ajudaran a gestionar el grup. En aquest sentit, s’ha editat una mena de “decàleg” amb el que s’ha decidit de manera conjunta què ha de ser la comunitat. Els punts bàsics són aquests:

  • Un instrument útil i rellevant.
  • Un espai de confiança
  • Un entorn ben gestionat i liderat
  • Que esdevingui una prioritat per tots els seus membres.

Volant sols

Durant aquesta última fase la comunitat ha guanyat en maduresa i arriba el moment d’autogestionar-nos. El nostre lema és “Davant el dubte, posa’t en acció” i ara toca actuar per comprovar que la comunitat és capaç de caminar tota sola.

Esperem que la comunitat tingui una llarga vida, que aporti qualitat a la formació en línia, i que mantingui aquest esperit de col·laboració entre iguals. Perquè no només es tracta de coneixement sinó de creixement personal i com a equip. Com deia Walt Disney: “Les grans fites de qualsevol persona generalment depenen de moltes mans, cors i ments”.

Si voleu conèixer una mica més qui som i la nostra història, us convido a mirar aquest vídeo que vam presentar en la Jornada de bones pràctiques en l’Administració digital organitzada per l’EAPC i l’OIAD sota el títol “MOLA, comunitat d’aprenentatge i instruments entorn de la docència en línia en l’àmbit d’Administració digital”.

Conchita Navarro de Haro
Responsable de suport tècnic en la implantació de l’Administració digital
Direcció d’Administració Digital i d’Organització

Fes un comentariCancel·la les respostes